Ministerul Educației Naționale
Colegiul Național "Petru Rareș"
Proiect de atestat:
Coreea de Sud: Țara dimineților liniștite
Coordonator:
prof. Marius UDUDEC
Absolvent:
Andreea CÎRCIU
SUCEAVA
MAI, 2018
Argumentarea temei alese
Am ales această temă, deoarece Coreea de Sud este o putere economică la nivel mondial ÅŸi face parte din categoria ţărilor dezvoltate. Pe lângă resursele minerale cu care este înzestrată , Coreea de Sud se mai numeÅŸte „Å¢ara dimineÅ£ilor liniÅŸtite” , evidenÅ£iindu-se prin niÅŸte peisaje minunate, care se observă mai ales în timpul dimineÅ£ii.
Un alt lucru important, pentru care această Å£ară se diferenÅ£iază mult de celelalte îl reprezintă bucătăria, definită printr-o mare gamă de feluri de mâncare specifică. Incă de mici, copiii sunt atraÅŸi de această Å£ară prin filmele ÅŸi muzica, mult prea cunoscute.
În continuare, voi prezenta un istoric al acestei ţări, cât ÅŸi localizarea acesteia pe Glob. Datele legate de cultură, tradiÅ£ie, economie ÅŸi politică vor dovedi unicitatea acestei ţări, stârnind ÅŸi mai mult curiozitatea. De asemenea, voi prezenta câteva noÅ£iuni legate de populaÅ£ie ÅŸi de ocupaÅ£iile sud coreenilor. Coreea de Sud rămâne o Å£ară dezvoltată,cu o importantă putere economică.
Istoria
Coreea de Sud ocupă partea sudică a peninsulei Coreea în Asia de Est. Ea împarte singura graniță de pe uscat cu Coreea de Nord, cu care a fost unită politic într-un singur stat până la sfârÈ™itul celui de Al Doilea Război Mondial.
Coreea are o istorie lungă È™i o cultură aproape identică cu cea chineză È™i japoneză. Numele de “Coreea” provine de la cuvântul “Koryo”, dinastia care a controlat peninsula din 913 până în 1392.În urma Războiului Coreean(1950-1953), amândouă statele au început să-È™i reconstruiască economia: Coreea de Sud a privit înspre exterior pe când Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate societăți din lume, a concentrat o economie proprie, fără ajutor din străinătate.
Geografia
Coreea de Sud ocupă teritoriul sudic al Peninsulei Coreea, care pătrunde în mare aproximativ 1 100 km. Această peninsulă muntoasă este înconjurată la vest de Marea Galbenă, la est de Marea Japoniei È™i în sud de Strâmtoarea Coreea È™i Marea Chinei de Est. SuprafaÈ›a totală a țării este de 100 210 km².
Coreea de Sud poate fi împărÈ›ită în patru mari regiuni:
-
partea estică cu munÈ›i înalÈ›i È™i câmpii litorale înguste;
-
partea vestică cu vaste câmpii litorale, râuri È™i dealuri domoale
-
partea sud-vestică cu munți și văi
-
partea sud-estică dominată de întinsul bazin al Râului Nakdong
Teritoriul țării este predominant muntos È™i este, în mare parte, neutilizabil în agricultură. Zonele de È™es constituie doar 30% din suprafaÈ›a totală.
Aproape 3.000 de insule, majoritatea nelocuite, aflate pe coasta vestică È™i estică, intră în componenÈ›a teritoriului Coreei de Sud. Insula Jejuse află la aproximativ 100 kilometri sud în largul Mării Chinei de Est. Este cea mai mare insulă, cu o suprafață de 1 845 km². Aici se atinge cea mai ridicată altitudine, de 1 950 metri pe vulcanul stins Halla-san
VegetaÈ›ia corespunde florei manciuriene apărute la contactul dintre pădurile temperate boreale (taigaua) È™i vegetaÈ›ia subtropicală È™i tropicală meridională. Pădurile ocupă în ansamblu peste 70% din suprafaÈ›a peninsulei. De mare valoare economică sunt cedrul coreean, molidulnegru È™i argintiu, pinul roÈ™u, stejarul, teiul castaniu, dafinul, stejarul semperviriscent, ginkgo, bambusul etc.
Fauna este diversă și cuprinde unele specii de interes cinegetic: tigrul de Ussuri, pantera, ursul brun, ursul negru, lupul roșu, jderul cu gușă galbenă, pisica salbatică, cerbul nobil, cerbul pătat, elanul, veverița, iepurele, fazanii etc.
Clima este temperată cu precipitaÈ›ii bogate în timpul verii È™i ierni care pot fi foarte friguroase. Cantitatea de precipitaÈ›ii este concentrată între lunile de vară, din iunie până în septembrie.
Demografia
PopulaÈ›ia Coreei de Sud este de 46.400.000 loc.(1998) fiind printre statele cu cea mare densitate din lume. Câmpiile de-a lungul coastei de vest sunt cele mai populate zone.Chiar daca sporul natural a scazut, rata populaÈ›iei urbane a crescut. Cele mai mari orase sunt:Seul (10.900.000 loc.), Pusan (390.000), Daegu (2.300.000), Inchön (1.700.000), Kwangju(1.200.000) È™i Taejon (1.100.000).
Economie
Coreea de Sud este o putere economică la nivel mondial È™i face parte din categoria țărilor dezvoltate. De la Războiul Coreean, economia Coreei de Sud a fost relansată cu ajutorul S.U.A. de la mijlocul anilor ’60 primind È™i ajutorul Japoniei. Rata de crestere anuală a fost între 7% È™i 10% din anii ’60 până în anii ’70. În 1996 rata de creÈ™tere anuală a scăzut, dar, cu toate acestea, Coreea de Sud este printre statele bine dezvoltate din lume.Ca È™i în Japonia, guvernul È™i industria au avut un rol important în dezvoltarea țării. Coreea de Sud este a III-a putere economică din Asia, după Japonia È™i China.
Agricultura și industria
În jur de 21% este teren arabil; agricultura aducând 10% din venitul naÈ›ional. Orezul este principala plantă cultivată vara. Grâul, orzul, porumbul, cartofii È™i cartofii dulci se plantează în sezonul uscat. ProducÈ›ia de orez a Coreei de Sud, printre cele mai mari din lume este obÈ›inută datorită fertilizării intensive, a irigaÈ›iilor, a mecanizării plus încă un sistem puternic de cooperative. Alimentele, incluzând carnea, sunt importate în cantități mari. Se mai cultivă: soia, bumbac, tutun, ginseng È™i se cresc porcine, caprine È™i viermi de mătase. PeÈ™tele, o parte tradiÈ›ională din dieta coreeană, se pescuieÈ™te cel mai mult în Marea Japoniei. Din anii ’50 producÈ›ia de peÈ™te a crescut semnificativ, Coreea de Sud fiind pe locul III (după Japonia È™i China) în Asia la producÈ›ia de peÈ™te. Pădurile ocupă în jur de 66% din suprafaÈ›a totală tării. Defrișări intensive au început de curând.
Produsele fabricate au un rol important în exporturile țării. Industria din perioada postbelică se concentra asupra fabricării incălțămintelor È™i a produselor textile. Dar Coreea de Sud a ajuns astăzi o È›ară bine dezvoltată, concurând cu țări ca Japonia în construcÈ›ia de vapoare, automobile, echipamente electroni etc.. Seul este principalul centru industrial, fiind urmat de Pusan,Ulsan(automobile, construcÈ›ii de vapoare, rafinării) È™i Yochon(oÈ›el, petrochimice). Multe materii prime naturale trebuie importate. După Războiul Coreean, Republica Coreea a început să dezvolte È™i reÈ›elele electrice, incluzând construirea de centrale atomice, care produc 40% din consumul de electricitate.
ComerÈ›
Cheia succesului Coreei de Sud este comerÈ›ul exterior, care a crescut enorm începând din anii ’60. Cresterea exporturilor Republicii Coreea a dus la suferinÈ›a statelor vecine, cauză a crizei economice de la sfârÈ™itul anului 1997. În decembrie,acelaÈ™i an, F.M.I. a fost de acord să ofere 57 miliarde Coreei de Sud pentru restructurarea economiei.
Coreea de Sud exportă: textile, utilaje, nave, produse electrotehnice, automobile, articole de cauciuc, conserve de pește și porțelan, iar principalele produse importate sunt: petrol, produse petrochimice, produse chimice, materii prime, mașini și utilaje.
Transport și infrastructura
Principala cale ferată leagă oraÈ™ele Seul, Taejon, Taegu È™i Pusan. O a doua linie principală începe din Seul È™i continuă către sud È™i apoi către vest, iar o a treia merge către coasta de est. O mare reÈ›ea de autostrăzi È™i alte căi de transport au dus la un declin în ceea ce priveÈ™te caile ferate. Drumuri,căi de metrou È™i multe facilități sportive au fost construite în prepararea Jocurilor Olimpice din 1988, care s-au È›inut la Seul. Lungimea drumurilor este de 6.559 km, iar a căilor ferate este de 78.833 km. În total sunt 11 mari porturi È™i 4 mari aeroporturi.
Serviciile bune nu lipsesc nici în comunicaÈ›ii. Coreea de Sud are 3 staÈ›ii Intelsat. PublicaÈ›iile zilnice din Coreea de Sud sunt în jur de 100. Există 84 staÈ›ii de radio AM È™i 53 de staÈ›ii FM.
Turism
Turismul este bine dezvoltat, principalele atracÈ›ii fiind: Seul- Palatul Toksu, Palatul Kyongbok, Palatul Changdok, Grădina Secretă, Capitol Building, Great South Gate, Great East Gate, Turnul Seul. Alte atracÈ›ii mai sunt Parcul Kyongju Tumuli, Star Tower È™i Muzeul NaÈ›ional Kyongju. Satul de lângă Seul, Suwon este un muzeu “în viață”. Insula Cheju È™i Muntele Sorok sunt de asemenea frecventate de turiÈ™ti.
Politica
​ Conform ConstituÈ›iei adoptate la 25 februarie 1988, Coreea de Sud este republică prezidenÈ›ială, unde preÈ™edintele È™i Cabinetul (Consiliul de Stat) exercită puterea executivă, iar Parlament Unicameral (Adunarea NaÈ›ională) cea legislativă. Mandatul preÈ™edinteluieste de 5 ani, acesta fiind ales prin vot direct. Cele mai importante partide politice sunt: Minju-dang („Partidul Democrat”), Jaju Seonjin-dang („Partidul Liberal Progresist”), Mirae Himang Yeon-dae („AlianÈ›a SperanÈ›ei Pentru Viitor”), Hannara-dang („Partidul Marii NaÈ›iuni”).
Cultura
MoÈ™tenirea artistică È™i culturală a Coreei a fost puternic influenÈ›ată de-a lungul veacurilor de contactul apropiat cu China. Budismul, care a dominat viaÈ›a coreeană din secolul VII până în secolul XII, a influenÈ›at artele. Multe temple budiste, mănăstiri, morminte sfinte, palate È™i alte opere de artă rămân încă martorii realizarilor din Epoca de Aur È™i sunt valorabile, ajutând la dezvoltarea turismului Coreei de Sud.
Religia
Coreenii sunt oameni de o etnie mongolă,deoarece mongolii sunt oamenii cu care au împărÈ›it o istorie, o limbă È™i o cultură comună până în secolul VII e.n., când peninsula a fost pentru prima dată unificată.
Majoritatea sud-coreenilor au religie budistă È™i confucianistă, ultima dintre ele fiind religia oficială a Coreei de Sud din secolul al XIV-lea până la începutul secolului XX. În jur de 28% dintre sud-coreeni sunt creÈ™tini. Religii importante mai sunt shamanismul(credinta în spirite) È™i o religie, foarte cunoscuta în Coreea de Sud, cu numele de Chundo Kyo (numită Tonghak până în 1905) care combină elemente ale confucianismului, daoismului(taoismului) È™i budismului.
Limba
Limba oficială a Coreei de Sud la fel ca È™i cea a Coreei de Nord este coreeana, care se presupune că s-a dezvoltat dintr-o origine urmă, chiar Tungusică cu mii de ani în daca multe cuvinte au fost împrumutate din limbile japoneză È™i chineză. Alfabetul coreean, numit hangeul, s-a dezvoltat în jurul secolului al XV-lea fiind recunoscut ca primul alfabet fonetic din Asia de Est.
Educația
Elevii încep să meargă la È™coală de la vârsta de 6 ani. Anul È™colar începe în martie È™i se termină în februarie. Acestia stau la È™coală 14 ore pe zi, un examen durează nouă ore, rata analfabetismului este aproape 0, iar preÅ£ul unei case este dat de reputaÅ£ia ÅŸcolilor din zonă. Rata analfabetismului este aproape 0. DeÅŸi liceul nu este obligatoriu, 98% dintre tineri sunt absolvenÅ£i. În timpul examenelor, zborurile avioanelor sunt deviate către zona marilor universităţi. Sunt deschise non-stop nu cafenelele, barurile sau fasf-food-urile, ci... bibilotecile. Åži nimănui nu i se pare ciudat că ÅŸi după ora 12 noaptea sunt pline ochi de tineri care citesc... Asta după ce elevii stau la ÅŸcoală aproximativ 14 ore în fiecare zi. Toate acestea se întâmplă în Coreea de Sud, Å£ara care de doi ani are cel mai eficient sistem educativ din lume.
Statul acordă mare atenÅ£ie educaÅ£iei, iar examenele importante ale elevilor sunt evenimente naÅ£ionale, respectate de întreaga societate coreeană. Examenul de final de liceu, de exemplu, durează nouă ore ÅŸi este unul dintre cele mai grele teste din lume. În ziua evaluării se suplimentează mijloacele de transport, iar majoritatea firmelor îÅŸi încep programul cu o oră mai târziu, pentru ca angajaÅ£ii să nu aglomereze traficul.
ImportanÈ›a acestor examene se explică prin faptul că de mii de ani în anumite părÅ£i ale Asiei singura cale pentru a urca pe scara socio-economică ÅŸi pentru a găsi un loc de muncă sigur a fost aceea de a participa la o examinare (asigurată de un funcÅ£ionar, reprezentant al împăratului). Această examinare necesita o bună cunoaÅŸtere a domeniului funcÅ£iei, iar participarea la aceasta reprezenta un adevărat ritual de trecere.
Rezultatele elevilor si studenÅ£ilor sud-coreeni trezesc invidia tuturor. Ei îi depăşesc în mod constant pe concurenÈ›ii din toate celelalte țări în clasamentele È™i concursurile internaÈ›ionale. De la sine înÈ›eles că, fără obsesia pentru educaÈ›ie, Coreea de Sud nu ar fi devenit puterea economică È™i financiară din zilele noastre.
Arhitectura și arte plastice
În timpul dinastiei Koryo au fost construite numeroase opere de artă. PoveÈ™tile populare,muzica,poezia È™i teatrul, toate fac parte din tradiÈ›ia budistă È™i confuciană.
În Koryo arhitectura este definită ca perioada dintre secolul al 10-lea si secolul al 14-lea. O mare parte din arhitectura din această perioadă facea referire la religie si era influenÈ›ată de puterea politică / regat. Multe clădiri, cum ar fi templele magnifice budiste si pagode au fost dezvoltate pe baza nevoilor religioase, cum budismul a jucat un rol important în cultura si societate la momentul respectiv.
Cinematografie și televiziune
Principalele posturi de televiziune din Coreea de Sud sunt MBC, SBS È™i KBS, ultima dintre ele este televiziunea naÈ›ională sud-coreeană. Aceste posturi de televiziune au regizat filme È™i seriale care s-au bucurat de mari succese pe plan internaÈ›ional. Dezvoltarea industriei filmului s-a accentuat după Războiul din Coreea de atunci È™i până în 1972, filmul sud-corean a trăit aÈ™a-numita epoca de aur. În ultimii ani, mai multe filme È™i mai mulÈ›i regizori È™i actori din Coreea de Sud au reuÈ™it să obÈ›ină premii la festivaluri internaÈ›ionale. Filmele È™i serialele sud-coreene au fost difuzate în mai multe state precum: Japonia, Republica Populară Chineză, Vietnam, Australia, România, Bosnia È™i HerÈ›egovina, Kazahstan, etc.
Muzica
Muzica coreană poate fi împărÈ›ită în două tipuri: muzica tradiÈ›ională È™i muzica modernă. Muzica tradiÈ›ională coreeană, numită „hanguk eumak”, s-a dezvoltat în moduri diferite de-a lungul secolelor È™i a îndeplinit un rol important în ceremonii È™i evenimente.
Muzica coreeană modernă, numită K-pop (din engleză Korean Pop) e un gen muzical ce constă în muzică electronică, hip hop, pop, dance, reggae, rock È™i R&B, originară din Coreea de Sud. Pe lângă muzică, K-pop-ul a evoluat într-o mică subcultură între adolescenÈ›ii È™i adulÈ›ii tineri din Asia de Sud-Est È™i centrală, rezultând într-un interes larg răspândit în ceea ce priveÈ™te interesul pentru tendinÈ›ele cântăreÈ›ilor È™i trupelor de K-pop.
Sport
Coreea de Sud a participat la Jocurile Olimpice sub numele. Republica Coreea de Jocurile Olimpice de vară din 1948 de la Londra, cu excepția celor de iarnă din 1952 și a celor de vară din 1980 de la Moscova, pe care le-a boicotat. A fost țara-gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din 1988 de la Seul și i-au fost atribuite celor de iarnă din 2018, care vor avea loc la Pyeongchang.
Concluzie
În concluzie, Coreea de Sud este cunoscută pentru dimineÈ›ile liniÈ™tite, care au un farmec deosebit, pentru locurile pitoreÈ™ti, moÈ™tenirea culturală È™i istoria unică. De asemenea, această Å£ară cuprinde o mulÈ›ime de temple budiste, palate regale, cetăți medievale, pagode, obiecte de importanță arheologică È™i istorică, sate cu tradiÈ›ii populare improvizate È™i foarte multe muzee, ceea ce arată faptul că este o destinaÅ£ie turistică perfectă.
Webografie
http://www.kccro.ro/ro/date-importante-despre-coreea
http://populatie.population.city/coreea-de-sud/
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/cel-mai-eficient-sistem-de-educatie-din-lume-477826
https://pedagoteca.ro/cum-este-sistemul-educational-tara-unde-nu-exista-analfabeti/
https://simplesteph.wordpress.com/category/arhitectura-coreeana/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Coreea_de_Sud_la_Jocurile_Olimpice#Medalii_dup%C4%83_Olimpiad%C4%83
https://ro.wikipedia.org/wiki/Coreea_de_Sud#%C8%98tiin%C8%9B%C4%83_%C8%99i_tehnologie