Ministerul Educației Naționale

Colegiul Național "Petru Rareș"

Proiect de atestat: 
Coreea de Sud: Țara dimineților liniștite
Coordonator:
prof. Marius UDUDEC
Absolvent:
Andreea CÎRCIU
SUCEAVA
MAI, 2018
 

Argumentarea temei alese

      Am ales această temă, deoarece Coreea de Sud este o putere economică la nivel mondial şi face parte din categoria ţărilor dezvoltate. Pe lângă resursele minerale cu care este înzestrată , Coreea de Sud se mai numeşte „Ţara dimineţilor liniştite” , evidenţiindu-se prin nişte peisaje minunate, care se observă mai ales în timpul dimineţii.

       Un alt lucru important, pentru care această ţară se diferenţiază mult de celelalte îl reprezintă bucătăria, definită printr-o mare gamă de feluri de mâncare specifică. Incă de mici, copiii sunt atraşi de această ţară prin filmele şi muzica, mult prea cunoscute.

       În continuare, voi prezenta un istoric al acestei ţări, cât şi localizarea acesteia pe Glob. Datele legate de cultură, tradiţie, economie şi politică vor dovedi unicitatea acestei ţări, stârnind şi mai mult curiozitatea. De asemenea, voi prezenta câteva noţiuni legate de populaţie şi de ocupaţiile sud coreenilor. Coreea de Sud rămâne o ţară dezvoltată,cu o importantă putere economică.

 

Istoria

            Coreea de Sud ocupă partea sudică a peninsulei Coreea în Asia de Est. Ea împarte singura graniță de pe uscat cu Coreea de Nord, cu care a fost unită politic într-un singur stat până la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial.

            Coreea are o istorie lungă și o cultură aproape identică cu cea chineză și japoneză. Numele de “Coreea” provine de la cuvântul “Koryo”, dinastia care a controlat peninsula din 913 până în 1392.În urma Războiului Coreean(1950-1953), amândouă statele au început să-și reconstruiască economia: Coreea de Sud a privit înspre exterior pe când Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate societăți din lume, a concentrat o economie proprie, fără ajutor din străinătate.

Geografia

            Coreea de Sud ocupă teritoriul sudic al Peninsulei Coreea, care pătrunde în mare aproximativ 1 100 km. Această peninsulă muntoasă este înconjurată la vest de Marea Galbenă, la est de Marea Japoniei și în sud de Strâmtoarea Coreea și Marea Chinei de Est. Suprafața totală a țării este de 100 210 km².

            Coreea de Sud poate fi împărțită în patru mari regiuni:

  • partea estică cu munți înalți și câmpii litorale înguste;

  • partea vestică cu vaste câmpii litorale, râuri și dealuri domoale

  • partea sud-vestică cu munți și văi

  • partea sud-estică dominată de întinsul bazin al Râului Nakdong

            Teritoriul țării este predominant muntos și este, în mare parte, neutilizabil în agricultură. Zonele de șes constituie doar 30% din suprafața totală.

            Aproape 3.000 de insule, majoritatea nelocuite, aflate pe coasta vestică și estică, intră în componența teritoriului Coreei de Sud. Insula Jejuse află la aproximativ 100 kilometri sud în largul Mării Chinei de Est. Este cea mai mare insulă, cu o suprafață de 1 845 km². Aici se atinge cea mai ridicată altitudine, de 1 950 metri pe vulcanul stins Halla-san

              Vegetația corespunde florei manciuriene apărute la contactul dintre pădurile temperate boreale (taigaua) și vegetația subtropicală și tropicală meridională. Pădurile ocupă în ansamblu peste 70% din suprafața peninsulei. De mare valoare economică sunt cedrul coreean, molidulnegru și argintiu, pinul roșu, stejarulteiul castaniu, dafinul, stejarul semperviriscent, ginkgobambusul etc.

            Fauna este diversă și cuprinde unele specii de interes cinegetic: tigrul de Ussuri, pantera, ursul brun, ursul negru, lupul roșu, jderul cu gușă galbenă, pisica salbatică, cerbul nobil, cerbul pătat, elanul, veverița, iepurelefazanii etc.

               Clima este temperată cu precipitații bogate în timpul verii și ierni care pot fi foarte friguroase. Cantitatea de precipitații este concentrată între lunile de vară, din iunie până în septembrie. 

 
 

Demografia

            Populația Coreei de Sud este de 46.400.000 loc.(1998) fiind printre statele cu cea mare densitate din lume. Câmpiile de-a lungul coastei de vest sunt cele mai populate zone.Chiar daca sporul natural a scazut, rata populației urbane a crescut. Cele mai mari orase sunt:Seul (10.900.000 loc.), Pusan (390.000), Daegu (2.300.000), Inchön (1.700.000), Kwangju(1.200.000) și Taejon (1.100.000).
 

Economie

            Coreea de Sud este o putere economică la nivel mondial și face parte din categoria țărilor dezvoltate. De la Războiul Coreean, economia Coreei de Sud a fost relansată cu ajutorul S.U.A. de la mijlocul anilor ’60 primind și ajutorul Japoniei. Rata de crestere anuală a fost între 7% și 10% din anii ’60 până în anii ’70. În 1996 rata de creștere anuală a scăzut, dar, cu toate acestea, Coreea de Sud este printre statele bine dezvoltate din lume.Ca și în Japonia, guvernul și industria au avut un rol important în dezvoltarea țării. Coreea de Sud este a III-a putere economică din Asia, după Japonia și China.
 

Agricultura și industria

          În jur de 21% este teren arabil; agricultura aducând 10% din venitul național. Orezul este principala plantă cultivată vara. Grâul, orzul, porumbul, cartofii și cartofii dulci se plantează în sezonul uscat. Producția de orez a Coreei de Sud, printre cele mai mari din lume este obținută datorită fertilizării intensive, a irigațiilor, a mecanizării plus încă un sistem puternic de cooperative. Alimentele, incluzând carnea, sunt importate în cantități mari. Se mai cultivă: soia, bumbac, tutun, ginseng și se cresc porcine, caprine și viermi de mătase. Peștele, o parte tradițională din dieta coreeană, se pescuiește cel mai mult în Marea Japoniei. Din anii ’50 producția de pește a crescut semnificativ, Coreea de Sud fiind pe locul III (după Japonia și China) în Asia la producția de pește. Pădurile ocupă în jur de 66% din suprafața totală tării. Defrișări intensive au început de curând.
          Produsele fabricate au un rol important în exporturile țării. Industria din perioada postbelică se concentra asupra fabricării incălțămintelor și a produselor textile. Dar Coreea de Sud a ajuns astăzi o țară bine dezvoltată, concurând cu țări ca Japonia în construcția de vapoare, automobile, echipamente electroni etc.. Seul este principalul centru industrial, fiind urmat de Pusan,Ulsan(automobile, construcții de vapoare, rafinării) și Yochon(oțel, petrochimice). Multe materii prime naturale trebuie importate. După Războiul Coreean, Republica Coreea a început să dezvolte și rețelele electrice, incluzând construirea de centrale atomice, care produc 40% din consumul de electricitate.
 

Comerț

        Cheia succesului Coreei de Sud este comerțul exterior, care a crescut enorm începând din anii ’60. Cresterea exporturilor Republicii Coreea a dus la suferința statelor vecine, cauză a crizei economice de la sfârșitul anului 1997. În decembrie,același an, F.M.I. a fost de acord să ofere 57 miliarde Coreei de Sud pentru restructurarea economiei.
       Coreea de Sud exportă: textile, utilaje, nave, produse electrotehnice, automobile, articole de cauciuc, conserve de pește și porțelan, iar principalele produse importate sunt: petrol, produse petrochimice, produse chimice, materii prime, mașini și utilaje.
 

Transport și infrastructura

         Principala cale ferată leagă orașele Seul, Taejon, Taegu și Pusan. O a doua linie principală începe din Seul și continuă către sud și apoi către vest, iar o a treia merge către coasta de est. O mare rețea de autostrăzi și alte căi de transport au dus la un declin în ceea ce privește caile ferate. Drumuri,căi de metrou și multe facilități sportive au fost construite în prepararea Jocurilor Olimpice din 1988, care s-au ținut la Seul. Lungimea drumurilor este de 6.559 km, iar a căilor ferate este de 78.833 km. În total sunt 11 mari porturi și 4 mari aeroporturi.
         Serviciile bune nu lipsesc nici în comunicații. Coreea de Sud are 3 stații Intelsat. Publicațiile zilnice din Coreea de Sud sunt în jur de 100. Există 84 stații de radio AM și 53 de stații FM.
 

Turism

         Turismul este bine dezvoltat, principalele atracții fiind: Seul- Palatul Toksu, Palatul Kyongbok, Palatul Changdok, Grădina Secretă, Capitol Building, Great South Gate, Great East Gate, Turnul Seul. Alte atracții mai sunt Parcul Kyongju Tumuli, Star Tower și Muzeul Național Kyongju. Satul de lângă Seul, Suwon este un muzeu “în viață”. Insula Cheju și Muntele Sorok sunt de asemenea frecventate de turiști.
 

Politica

            Conform Constituției adoptate la 25 februarie 1988, Coreea de Sud este republică prezidențială, unde președintele și Cabinetul (Consiliul de Stat) exercită puterea executivă, iar Parlament Unicameral (Adunarea Națională) cea legislativă. Mandatul președinteluieste de 5 ani, acesta fiind ales prin vot direct. Cele mai importante partide politice sunt: Minju-dang („Partidul Democrat”), Jaju Seonjin-dang („Partidul Liberal Progresist”), Mirae Himang Yeon-dae („Alianța Speranței Pentru Viitor”), Hannara-dang („Partidul Marii Națiuni”).

 

Cultura

     Moștenirea artistică și culturală a Coreei a fost puternic influențată de-a lungul veacurilor de contactul apropiat cu China. Budismul, care a dominat viața coreeană din secolul VII până în secolul XII, a influențat artele. Multe temple budiste, mănăstiri, morminte sfinte, palate și alte opere de artă rămân încă martorii realizarilor din Epoca de Aur și sunt valorabile, ajutând la dezvoltarea turismului Coreei de Sud.

Religia

            Coreenii sunt oameni de o etnie mongolă,deoarece mongolii sunt oamenii cu care au împărțit o istorie, o limbă și o cultură comună până în secolul VII e.n., când peninsula a fost pentru prima dată unificată.

            Majoritatea sud-coreenilor au religie budistă și confucianistă, ultima dintre ele fiind religia oficială a Coreei de Sud din secolul al XIV-lea până la începutul secolului XX. În jur de 28% dintre sud-coreeni sunt creștini. Religii importante mai sunt shamanismul(credinta în spirite) și o religie, foarte cunoscuta în Coreea de Sud, cu numele de Chundo Kyo (numită Tonghak până în 1905) care combină elemente ale confucianismului, daoismului(taoismului) și budismului.

 

Limba

       Limba oficială a Coreei de Sud la fel ca și cea a Coreei de Nord este coreeana, care se presupune că s-a dezvoltat dintr-o origine urmă, chiar Tungusică cu mii de ani în daca multe cuvinte au fost împrumutate din limbile japoneză și chineză. Alfabetul coreean, numit hangeul, s-a dezvoltat în jurul secolului al XV-lea fiind recunoscut ca primul alfabet fonetic din Asia de Est.
 

Educația

            Elevii încep să meargă la școală de la vârsta de 6 ani. Anul școlar începe în martie și se termină în februarie. Acestia stau la școală 14 ore pe zi, un examen durează nouă ore, rata analfabetismului este aproape 0, iar preţul unei case este dat de reputaţia şcolilor din zonă. Rata analfabetismului este aproape 0. Deşi liceul nu este obligatoriu, 98% dintre tineri sunt absolvenţi. În timpul examenelor, zborurile avioanelor sunt deviate către zona marilor universităţi. Sunt deschise non-stop nu cafenelele, barurile sau fasf-food-urile, ci... bibilotecile. Şi nimănui nu i se pare ciudat că şi după ora 12 noaptea sunt pline ochi de tineri care citesc... Asta după ce elevii stau la şcoală aproximativ 14 ore în fiecare zi. Toate acestea se întâmplă în Coreea de Sud, ţara care de doi ani are cel mai eficient sistem educativ din lume.

            Statul acordă mare atenţie educaţiei, iar examenele importante ale elevilor sunt evenimente naţionale, respectate de întreaga societate coreeană. Examenul de final de liceu, de exemplu, durează nouă ore şi este unul dintre cele mai grele teste din lume. În ziua evaluării se suplimentează mijloacele de transport, iar majoritatea firmelor îşi încep programul cu o oră mai târziu, pentru ca angajaţii să nu aglomereze traficul.

            Importanța acestor examene se explică prin faptul că de mii de ani în anumite părţi ale Asiei singura cale pentru a urca pe scara socio-economică şi pentru a găsi un loc de muncă sigur a fost aceea de a participa la o examinare (asigurată de un funcţionar, reprezentant al împăratului). Această examinare necesita o bună cunoaştere a domeniului funcţiei, iar participarea la aceasta reprezenta un adevărat ritual de trecere.

            Rezultatele elevilor si studenţilor sud-coreeni trezesc invidia tuturor. Ei îi depăşesc în mod constant pe concurenții din toate celelalte țări în clasamentele și concursurile internaționale. De la sine înțeles că, fără obsesia pentru educație, Coreea de Sud nu ar fi devenit puterea economică și financiară din zilele noastre.

 

Arhitectura și arte plastice

      În timpul dinastiei Koryo au fost construite numeroase opere de artă. Poveștile populare,muzica,poezia și teatrul, toate fac parte din tradiția budistă și confuciană.
       În Koryo arhitectura este definită ca perioada dintre secolul al 10-lea si secolul al 14-lea. O mare parte din arhitectura din această perioadă facea referire la religie si era influențată de puterea politică / regat. Multe clădiri, cum ar fi templele magnifice budiste si pagode au fost dezvoltate pe baza nevoilor religioase, cum budismul a jucat un rol important în cultura si societate la momentul respectiv.
 

Cinematografie și televiziune

        Principalele posturi de televiziune din Coreea de Sud sunt MBC, SBS și KBS, ultima dintre ele este televiziunea națională sud-coreeană. Aceste posturi de televiziune au regizat filme și seriale care s-au bucurat de mari succese pe plan internațional. Dezvoltarea industriei filmului s-a accentuat după Războiul din Coreea de atunci și până în 1972, filmul sud-corean a trăit așa-numita epoca de aur. În ultimii ani, mai multe filme și mai mulți regizori și actori din Coreea de Sud au reușit să obțină premii la festivaluri internaționale. Filmele și serialele sud-coreene au fost difuzate în mai multe state precum: Japonia, Republica Populară Chineză, Vietnam, Australia, România, Bosnia și Herțegovina, Kazahstan, etc.
 

Muzica

        Muzica coreană poate fi împărțită în două tipuri: muzica tradițională și muzica modernă. Muzica tradițională coreeană, numită „hanguk eumak”, s-a dezvoltat în moduri diferite de-a lungul secolelor și a îndeplinit un rol important în ceremonii și evenimente.
         Muzica coreeană modernă, numită K-pop (din engleză Korean Pop) e un gen muzical ce constă în muzică electronică, hip hop, pop, dance, reggae, rock și R&B, originară din Coreea de Sud. Pe lângă muzică, K-pop-ul a evoluat într-o mică subcultură între adolescenții și adulții tineri din Asia de Sud-Est și centrală, rezultând într-un interes larg răspândit în ceea ce privește interesul pentru tendințele cântăreților și trupelor de K-pop.
 

Sport

     Coreea de Sud a participat la Jocurile Olimpice sub numele. Republica Coreea de Jocurile Olimpice de vară din 1948 de la Londra, cu excepția celor de iarnă din 1952 și a celor de vară din 1980 de la Moscova, pe care le-a boicotat. A fost țara-gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din 1988 de la Seul și i-au fost atribuite celor de iarnă din 2018, care vor avea loc la Pyeongchang.

 

Concluzie

          În concluzie, Coreea de Sud este cunoscută pentru diminețile liniștite, care au un farmec deosebit, pentru locurile pitorești, moștenirea culturală și istoria unică. De asemenea, această ţară cuprinde o mulțime de temple budiste, palate regale, cetăți medievale, pagode, obiecte de importanță arheologică și istorică, sate cu tradiții populare improvizate și foarte multe muzee, ceea ce arată faptul că este o destinaţie turistică perfectă.